Malakta

Malakta som är ett gammalt mejeri, är idag ett centrum för konst och kultur, människor och välmående. En oas där idéer och människor möts.
Malakta ligger invid Malax å. En å som en gång var en stor ström när havet fortfarande nådde inåt landet. Tusentals år gamla bostäder och offerstenar vittnar om denna historia. Malax har en lång historia som sträcker sig tillbaka till Kalevala, berättelsen om vårt folks begynnelse. Det är kanske ingen tillfällighet att en bronsstaty av Ilmatar står i centrum av Malax och visar världens födelse enligt Kalevala.

En vit betongbyggnad i envåning med stora fönster och en högre del i trevåningar, Ur en hög rund skorstenspipa kommer vi rök

Mejeriet Malakta grundades i början av 1930-talet

Mejeriet grundades i början av 1930-talet av den schweiziska ostmakaren Stüchi och började producera Edamerost. Snart var mejeriet bebott och nytt liv blåstes in i området. Osten mognade och mejeriet blomstrade. År 1959 avslutades osttillverkningen och mjölkpulverfabriken Malakta grundades och dess landmärke ett torn för torkning av mjölk byggdes, samtidigt som nya saker uppfanns: mjölkpulver och kakaopulver. Atmosfären gav upphov till idéer, POP mjukglassen uppfanns, en succé som senare blev till det vi idag känner som Pehmis. Många av byns tidigare barn minns de magiska ögonblicken när en hink med glass kom ut från mejeriet för att de skulle kunna njuta av den...
Glädjen och vänligheten smittade av sig på byborna som glass på kläder. Tiden gick och många mejerier tystnade, småningom också Malakta.

En staty av en kvinna som ligger på nacken med en fågel på högra foten med sträckt ben och en kula på vänstra benet som är böjt Statyn står på en upphöjning gjord av natursten.

Bronsstaty Ilmatar av Toivo Kultti

Män, kvinnor och barn i arbetskläder uppställda för foto iförda vita och svarta förkäöden
Intriör från mejeriet där en man i vita kläder med texten Malakta på ryggen och huvudbonad övervakar apparater i rostfritt stål
Intriör från mejeriet där två män i vita rockar övervakar mätare på väggen och en trappa som går uppåt
En vit papperspåse med röd text på gult fält
Ett blått papperspaket med bild av ett glas med mjölk och test i vitt, rött och gult

När konstnärsparet Eila och Toivo Kultti i medlet av 1980-talet hittade till Malakta inleddes en ny era, med konstgjuteri, verkstad och galleri. Lukten av torrmjölk gav plats åt oljemålningar och ångan av smältande brons när tusentals kilo brons förvandlades till statyer. Den vackraste av alla var Ilmatar, ett verk med inspiration från Kalevala och berättelsen om hur en värld med kontinenter och rikedomar föds.

Ett rum som har ett tredelat fönster. En tavla står på ett stafli, en på bordet föreställande blommor och träd i pastell gult. En skiss finns på väggen föreställande en knaken kvinna sitande på en pall. Tuber med målfärg och modellar av statyer finns ocks
En man iklägg skyddsutgrustning står och gjuter metall i en tunna.
En kvinna uppträder på en sen framför publik

Dryga 20 år senare, 2007 kom Ann-Maj Granstubb och Jukka Rajala att ta vid och grundade Konstverkstaden Malakta. Byggnaderna var återigen fyllda av kreativitet och människor, evenemang och upplevelser.
Idag erbjuder Malakta mångsidiga utrymmen och arbetsrum för konstnärer och föreningar under ett och samma tak. Sedan 2017 ansvarar föreningen Art in Malakta rf för den kulturella och konstnärliga verksamheten. Här arrangeras offentliga evenemang, konserter, teater, marknader och utställningar. Vid Malakta finns också ett internationellt residensboende och ett filmproduktionsbolag.
Idag är Malakta en aktiv gemenskap som arbetar för att utveckla hela regionens konstnärliga och kulturella utbud, utbilda och möjliggöra nya idéer och utveckla talanger. År 2022 kommer en del av Konstverkstaden Malaktas utrymmen att förvandlas till ett center för välmående, vars idé och första frön såddes för ett par decennier sedan.

En grupp människor sitter avslappande i soffor och runt bord och diskuterar
En kvinna i grön kort klänning uppträder med en dans på en sen framför publik
en man talar i mikrofon framför publik. Väggen bakom honom är täckt med fyrkantiga skisser.
Kvinnor som hantverkar sittande och stående
Senast uppdaterad: 28.08.2023 13:04