Onko sinulla tarvetta jutella jonkun kanssa? Täältä löydät apua!

Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Omahelpperi

Omahelpperiin on koottu nuorille tietoa, tukea ja palveluita elämän eri tilanteisiin, aina mielen hyvinvoinnista opiskelupaikan valintaan ja edelleen vapaa-aikaan.


Nuorisoasema Klaara 

Nuorisoasema Klaara tarjoaa perustason palveluja 13–24-vuotiaille elämänhallinnan tukemiseen ja mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Tarjoamme neuvontaa, ohjausta ja kahdenkeskisiä tukikeskusteluja. Palvelumme ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja asiakkaille maksuttomia. Lähetettä palveluumme ei tarvita.  


Poikien puhelin

Poikien puhelin on Väestöliiton kaikille alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille tarkoitettu puhelin- ja chat-palvelu.

Puhelinpäivystys arki-iltapäivisin numerossa 0800 948 84. Voit myös chatata meille osoitteessa www.poikienpuhelin.fi.

Voit ottaa yhteyttä nimettömästi ja ilmaiseksi.  


Decibel

Decibel on 13–25-vuotiaille nuorille suunnattu kaksikielinen portaali. Tavoitteena on tukea nuoria erilaisissa elämäntilanteissa ja vastata nuoria askarruttaviin kysymyksiin. Decibel keskittyy sellaisiin asioihin, joista nuoret yleisesti ottaen tarvitsevat ja haluavat tietoa erilaisissa elämäntilanteissa. Osoitteessa decibel.fi on tietoa ja Kysy pois -neuvontapalvelu, jossa nuoret voivat esittää nimettömästi kysymyksiä mistä tahansa. 


Lasten ja nuorten puhelin

Lasten ja nuorten puhelin on keskustelupalvelu lapsille ja nuorille. Soittamalla Lasten ja nuorten puhelimeen voit puhua vaitiolovelvollisen aikuisen kanssa kiinnostavista tai mieltä painavista asioista nimettömästi, ilmaiseksi ja luottamuksellisesti. Mikään asia ei ole liian pieni, suuri, vaikea tai kiusallinen.  Puhelimeen vastaavat yli 25-vuotiaat vapaaehtoiset aikuiset, jotka ovat saaneet Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) koulutuksen tehtävään.

Soita meille, puh. 0800 96 116.

Voit myös kirjoittaa nimettömän nettikirjeen, johon saat vastauksen viikon sisällä.


Lasinen lapsuus -chat

Juovatko vanhempani liikaa? Miksi kotiin on kiusallista tuoda kavereita? Voinko tehdä jotain asialle? Olenko ainut, joka miettii tällaisia asioita? Lasinen lapsuus -chat on suunnattu sinulle, jonka vanhempi tai läheinen juo liikaa. Joskus aikuiset käyttävät päihteitä tavoilla, jotka huolestuttavat ja ahdistavat lapsia. Onneksi aikuisten juomisesta voi puhua. Chatissa voit kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä tai jutella nimettömästi turvallisen ja asiantuntevan aikuisen kanssa.

Chat on Varjomaailman, Bensowin säätiön ja USM ry:n välinen yhteistyö.


Psykososiaalinen keskus, eteläinen alue

Psykososiaalinen keskus tarjoaa tukea ja hoitoa lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on psykososiaalisia terveysrajoitteita. Hoitoa annetaan yksilökeskusteluina ja pari- ja perhekeskusteluina. Toimipisteemme ovat Kaskisissa, Korsnäsissä, Kristiinankaupungissa, Maalahdessa ja Närpiössä.

Voit kääntyä psykososiaalisen keskuksen puoleen, jos sinulla on psykososiaalisia haasteita. Tällaisia haasteita voivat olla esimerkiksi väsymyksen ja alakuloisuuden tunteet tai se, että et tunne voivasi toimia kuten aiemmin. Ihmissuhdevaikeudet ovat myös tavallinen syy avun hakemiseen. Yhdessä hoitohenkilökuntamme kanssa saat keskustella tilanteestasi ja hoitotarpeesi kartoitetaan. Lääketieteellistä hoitoa antavat lääkärit ja psykiatrit.

Saat meihin yhteyden psykososiaalisen keskuksen vaihteen kautta, puh. 06 224 1831. Omaiset tai hoitohenkilökunta voivat myös ottaa yhteyttä. Kaikki palvelumme ovat asiakkaalle maksuttomia.


Sosiaali- ja kriisipäivystys

Sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa kiireelliseen sosiaalihuollon avun tarpeeseen kaikkina vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä.
Sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa hyvinvointialueen asukkaiden ja alueella oleskelevien avuntarpeeseen tilanteissa, joissa tarvitaan kiireellisiä sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä, kiireellisiä sosiaalipalveluita tai akuuttia kriisiapua.

Puhelinnumero 06 218 9555 tai 112.


Psykiatrian päivystys (Vaasan keskussairaala)

Vaasan keskussairaalan psykiatrisille potilaille tarjotaan ympärivuorokautista avo- ja sairaalahoitoa. Psykiatriseen hoitoon tai hoidontarpeen arviointiin tullaan aina lähetteellä. Psykiatrian päivystävä sairaanhoitaja on tavattavissa yhteispäivystyksessä vuorokauden ympäri. Lähetettä käyntiin ei tarvita.

Puhelinnumero 06 213 2009 (paikallispuhelumaksu).


Mielenterveystalo

Mielenterveystalo on psyykkistä hyvinvointia edistävä nettipalveluiden kokoelma, joka kokoaa kansalaisten saataville tietoa ja välineitä hyvinvoinnistaan huolehtimiseen. Nuorille ja aikuisille suunnatut palvelut tarjoavat tietoa psyykkisistä vaikeuksista ja mielenterveyspalveluista. Ne sisältävät myös omahoito-ohjelmia.


Syömishäiriöliitto – SYLI ry 

Syömishäiriöliitto tuottaa tietoa syömishäiriöistä, tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille sekä edistää ruoka- ja kehorauhaa yhteiskunnassamme.


Rikosuhripäivystys

Voit soittaa Rikosuhripäivystykseen, jos esimerkiksi epäilet, että sinä tai joku muu on joutunut rikoksen uhriksi. Voit myös soittaa, jos sinulla on kysyttävää rikoksista tai jos olet menossa poliisikuulusteluun, etkä halua mennä yksin. Puhelimeen vastaa henkilö, joka kuuntelee, ymmärtää ja neuvoo, mitä voit tehdä rikoksen tapahduttua. Rikosuhripäivystys palvelee rikoksen uhria, läheisiä ja todistajia. Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä. Rikosuhripäivystys, puh. 116 006. 


Naisten Linjan puhelinpalvelu

Naisten Linja on valtakunnallinen puhelinpalvelu väkivaltaa tai sen uhkaa tai pelkoa kokeneille naisille ja tytöille. Voit ottaa yhteyttä myös, jos olet huolissasi läheisen ihmisen tilanteesta.

Puhelinnumero 0800 02400. Puhelut ovat luottamuksellisia, ja voit pysytellä nimettömänä.


Vaasan ensi- ja turvakoti ry

Turvakodin kriisipuhelin (24 h): 06 312 9666, turvakodin sosiaalityöntekijä: 050 522 2224. Osoite: Varastokatu 12, 65100 Vaasa. Turvakoti on avoinna vuorokauden ympäri.


Nollalinja lähisuhdeväkivallalle ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle

Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisissä ihmissuhteissaan, naisia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, väkivaltaa kokeneiden läheisiä sekä ammattilaisia ja viranomaisia, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.

Nollalinjalle soittaminen on ilmaista. Kun soitat Nollalinjalle, saat keskustella tilanteestasi, kokemuksistasi ja peloistasi puhelinpäivystäjän kanssa. Päivystäjämme ovat ammattilaisia, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua vaikeassa tilanteessasi.

Nollalinjan puhelinnumero 080 005 005.

Sinun ei tarvitse kertoa puhelimessa nimeäsi. Päivystäjä ei myöskään näe puhelinnumeroasi puhelun aikana eikä sen jälkeen. Puhelimesta ei jää jälkeä puhelinlaskuusi.
Voit keskustella päivystäjiemme kanssa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.


Päihdelinkki.fi

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille. Palvelu on hyödyllinen myös ammattilaisille ja opiskelijoille.


Pelituen E-neuvonta 

Pelituen E-neuvonta on kohtaamispaikka kaikille, joita pelaaminen tai netin käyttö mietityttää. E-neuvonnasta saat vinkkejä ja ohjausta pelaamisen ja netin käytön hallintaan sekä tietoa tarjolla olevista palveluista ja materiaaleista. E-neuvonnassa osallistujat pääsevät juttelemaan juuri heitä pohdituttavista asioista tai huolista peli- ja nettihaittojen parissa työskentelevien ammattilaisten kanssa.


Peluurin auttava puhelin

Ilmaista puhelinneuvontaa numerossa 0800 100 101.

Peluurin verkkosivustolla on paljon neuvoja ja vinkkejä sekä chat, jossa voi keskustella nimettömästi ammattilaisen kanssa. Peluuri tarjoaa myös erilaisia palveluja, kuten vertaistukiryhmiä ja hoito-ohjelmia.


Kirkon keskusteluapu

Omien ajatusten jakaminen on tärkeää. Kirkon keskusteluapu vastaa ihmisten tarpeisiin jutella elämästä. Olemme avoimia kaikille kysymyksille, tunteille ja ajatuksille. Ehkä haluat kertoa tilanteestasi tai keskustella yhteiskunnan tilanteesta jonkun kanssa. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä. Kaikilla päivystäjillä on vaitiolovelvollisuus.


Voit ottaa yhteyttä puhelimitse, chatissa tai kirjeellä.
Haluatko mieluummin keskustella kasvokkain? Ota yhteyttä paikallisen seurakunnan diakoniin/pappiin/nuorisotyönohjaajaan.

Puhelinnumero 0400 221 180. Operaattorisi veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaan pvm/mpm.


Omaperhe.fi

Sähköinen perhekeskus kokoaa yhteen lasten, nuorten ja perheiden palvelut Pohjanmaalla.

Pohjanmaan hyvinvointialue ottaa käyttöön Omaperhe-verkkopalvelun, joka on osa sähköistä perhekeskusta. Omaperhe auttaa perhettäsi löytämään elämäntilanteeseesi sopivaa tietoa, oli kyse sitten raskaudesta, synnytyksestä, lasten ikäkausista, vanhemmuudesta tai parisuhteesta. Omaperheeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen, seurakuntien sekä KELA:n palveluista sekä yhteystiedot paikkakunnittain.

 


Pohjanmaan hyvinvointiopas

Etsitkö keinoja edistää hyvinvointiasi ja terveyttäsi? Pohjanmaan hyvinvointiopas auttaa sinua löytämään juuri itsellesi sopivat hyvinvointipalvelut ja terveyden edistämisen keinot.

Viimeksi päivitetty: 24.02.2025 08:08