Varhaiskasvatuksen aloittaminen
Jotta lapsi saa hyvän alun varhaiskasvatuksessa, huoltajia pyydetään ottamaan yhteyttä viimeistään kaksi viikkoa ennen varhaiskasvatuksen alkamista siihen varhaiskasvatusyksikköön, josta lapsi on saanut paikan. Henkilökunta sopii yhdessä huoltajien kanssa tutustumisen tarpeesta. Tutustuminen on pakollista ja tärkeää, jotta niin perheet, henkilökunta kuin ryhmän muutkin lapset oppivat tuntemaan toisensa.
Ensimmäisen tutustumiskäynnin huoltaja tekee ilman lasta. Tällöin voidaan yhdessä keskustella toiveista ja odotuksista, ja henkilöstö voi kertoa varhaiskasvatuksen toiminnasta ja tavoitteista. Sen jälkeen lapsi saa vähitellen ja omaan tahtiinsa tutustua toimintaan, ja huoltajat saavat käsityksen henkilökunnan työskentelytavoista. Tutustumisjakso on maksuton.
Kaikille varhaiskasvatuksessa oleville lapsille laaditaan yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma perustuu lapsen etuun ja lapsen tarpeisiin. Se laaditaan tavoitteellisesti kasvatuksen, opetuksen ja hoidon edistämiseksi. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on asiakirja, jota kehitetään ja joka muodostaa jatkumon lapsen varhaiskasvatusaikana. Suunnitelma on myös tärkeä osa pedagogista dokumentointia.
Kun lapsen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan, huoltajat kutsutaan keskustelemaan yksikön henkilökunnan kanssa. Lapsen ja huoltajien havaintojen ja näkemysten perusteella laaditaan tavoitteet, jotka kirjataan suunnitelmaan. Suunnitelmaan kirjataan myös, miten tavoitteet huomioidaan ja toteutetaan ryhmän toiminnassa. Lisäksi suunnitelmaan merkitään, tarvitseeko lapsi tukea kehityksessään, oppimisessaan tai hyvinvoinnissaan. Tavoitteita ja toimenpiteitä arvioidaan ja tarkennetaan jatkuvasti tai vähintään kerran vuodessa.
Koko henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus eli kaikki keskustelut ja muut tiedot pysyvät organisaation sisällä.