Jump to content Jump to search
Laboratorio

Laboratorio

Ajanvaraus
Voit itse varata aikaa näytteenottoon osoitteessa www.fimlab.fi/ajanvaraus ajanvarausjärjestelmään.

nettilabfi

Aukioloajat
Maalahden laboratorio on avoinna maanantaista perjantaihin klo 7.30–14.30
Korsnäsin laboratorio on avoinna torstaisin klo 7.30–11.00

Puhelinpalvelu
Vaasan keskussairaalan laboratorion puhelinpalvelu: ma–pe klo 7–15, puh. 06 213 1626. Puhelinpalvelu palvelee kaikkia asiakkaita ja hoitohenkilökuntaa ja vastaa lähetteitä ja näytteenottoa koskeviin kysymyksiin.

Näytteenotto
Näytteenottoon tarvitaan aina lääkärin tai muun hoitohenkilökunnan lähete. 
Yksityislääkärin lähetteellä otetuista näytteistä peritään maksu Kelan taksan mukaisesti ja lisäksi näytteenottomaksu. Ilmoittaudu lääkärin vastaanotolla, jotta hoitaja voi rekisteröidä lähetteen. 

► Tule näytteenottoon ravinnotta (ei ruokaa eikä juomaa 12 tuntia ennen näytteenottoa), jos kyseessä on paastonäyte
► Tule näytteenottoon hyvissä ajoin, sillä stressi vaikuttaa joihinkin verikokeisiin negatiivisesti (ennen näytteenottoa suositellaan 15 minuutin lepoa)
► Virtsakokeen tuloksen luotettavuuden vuoksi rakkoa ei saisi tyhjentää 4 tuntiin ennen koetta
► Apteekissa on saatavilla Emla-voidetta, jota levitetään näytteenottokohtaan vähintään tuntia ennen koetta. Voide tekee näytteenotosta kivuttomamman.

Tulokset
Näytteiden tuloksia voi kysyä lääkärin vastaanotolta arkisin klo 13–15, puh. 06 347 7613, tai sopimuksen mukaan lähetteen antaneelta hoitajalta tai lääkäriltä. 

INR
Marevan-hoitoa saavien potilaiden INR-kokeita otetaan ma–to klo 10.30–11.00  Maalahdessa. Sairaanhoitaja soittaa vastauksen potilaalle seuraavana päivänä.

Korsnäsissä otetaan INR-kokeita torstaisin klo 11.20–11.30. Sairaanhoitaja soittaa vastauksen potilaalle seuraavana päivänä. Kun Marevan-potilaan INR-tasapaino on hyvä, hänet siirretään kontrolleihin omalle terveysasemalle.

Päivitetty 16.12.2021 08:30