Jump to content Jump to search
Diabetesvastaanotto

Diabetesvastaanotto

Pohjanmaan hyvinvointialue vastaa maalahtelaisten sosiaali-ja terveydenhuollon palveluista 1.1.2022 alkaen.

1.1.2022 lähtien Maalahden kunnan sivulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluiden tietoja ei enää päivitetä, mutta ne pidetään vielä näkyvissä asukkaille alkuvuoden ajan. Ajankohtaisin ja päivitetty tieto löytyy Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän sivuilta osoitteesta pohjanmaanhyvinvointi.fi.

Uusia vastuuhenkilöitä ja yhteystietoja
Aiempiin kuntien ja kuntayhtymien yhteystietoihin sekä henkilöiden vastuualueisiin tulee muutoksia 1.1.2022 alkaen.


Diabetesvastaanotto
Terveyskeskus
Puhelinaika ma–to klo 12–13

DIABETESVASTAANOTTO

Diabetesvastaanotolla käy pääasiassa diagnosoituja diabeetikkoja seurannassa. Seuranta suunnitellaan yksilöllisesti, ja keskiössä on omahoito.
Diabeteshoitaja antaa tukea, ohjausta ja neuvontaa diabeteksesta ja sen hoidosta.
Tärkeä tavoite on diabeteksen aiheuttamien lisäsairauksien ennaltaehkäisy.
Seurantaa tehdään diabeteslääkärillä yksilöllisen arvioinnin mukaisesti.

Silmänpohjakuvauksia järjestetään diabeetikoille kerran vuodessa yksilöllisen tarpeen mukaan. Jos on saanut lähetteen silmäpoliklinikalle ja tullut uloskirjatuksi sieltä, tulee asiasta ilmoittaa diabetesvastaanotolle, jotta silmänpohjakuvaus voidaan aloittaa terveyskeskuksessa uudelleen. Muuten kuvaus saattaa jäädä tekemättä.

Ilmainen diabetesaineisto tyypin 2 diabeetikoille on tarvehankintaista, ja sitä saa lääkärin tai diabeteshoitajan yksilöllisen arvioinnin perusteella. Tyypin 2 diabeetikot voivat saada aineistoa suoraan diabetesvastaanotolta seurantakäyntien yhteydessä tai keskusvarastolta (ks. tiedot jäljempää).
Tyypin 1 diabeetikot ja insuliinihoitoisen tyypin 2 diabeetikot voivat hakea/tilata aineistoa keskusvarastolta maanantaisin tai keskiviikkoisin klo 8.00–11.00, puh. 06 347 7654 tai
maj-len.damsten@malax.fi

Mahdollisuus tuettuun jalkahoitoon yksilöllisen arvioinnin mukaisesti.

Päävastuu seurannan toteutumisesta on diabeetikolla itsellään. Hänen tulee ottaa yhteyttä vastaanottoon, jos seurantakäynnin ajankohta on epäselvä.


YHTEYSTIEDOT

Diabeteshoitajan puhelinaika ja ajanvaraus ma–to klo 12.00–13.00 (pidennetty puhelinaika 1.9.2021 alkaen)
Seurantaan tulee varata aika etukäteen.
Ajan peruutus voidaan tehdä myös sähköpostitse, catrin.smeds@malax.fi Huomioi, että tutkimusten tuloksia tai muita terveystietoja ei lähetetä sähköpostitse.


TIETOA DIABETEKSESTA ja ENNALTAEHKÄISEVÄ HOITO

Tietoa diabeteksesta, ennaltaehkäisevästä hoidosta, ruokavaliosta, liikunnasta, painonpudotuksesta ja diabeteksen riskitestistä ym. on saatavilla mm. jäljempänä olevien linkkien kautta. Monet sivustoista ovat sekä suomen- että ruotsinkielisiä, valitse kieli valikoista.
Jos sinulla on poikkeavia sokeriarvoja ja/tai ollut raskausdiabetes tai metabolinen oireyhtymä (yhteisnimitys useammalle riskitekijälle, joita ovat mm. korkea verenpaine tai kolesteroli ja ylipaino), on tärkeää panostaa diabeteksen ja/tai sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyyn. On syytä muuttaa elintapoja hyvissä ajoin ja hoitaa verenpainetta ja kolesterolia.

Diabetesliitto
Tee diabeteksen riskitesti

Käypähoito

Terveyskylä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos – Tyypin 2 diabetes ja ravitsemus

FINRISKI-laskuri

UKK-instituutti – Liikunta ehkäisee tyypin 2 diabetesta

Jos sinulla on kysyttävää diabeteksesta tai luulet, että sinulla on diabetes, otathan yhteyttä diabetesvastaanottoon puhelimitse, 06 347 7631 maanantai–torstai klo. 12.00–13.00.

Päivitetty 17.01.2022 15:07