Terveyspalvelut

Maalahden-Korsnäsin terveyskeskus

Maalahden-Korsnäsin terveyskeskuksen alueella on noin 7 800 asukasta. Terveyskeskuksella on toimipisteitä Maalahden ja Korsnäsin kunnissa. Päätoimipiste sijaitsee Maalahdessa. 

Terveyskeskuksen tehtävänä on terveydenhuoltopalvelujen tuottaminen ja kehittäminen sekä väestön terveyden edistäminen ja ylläpitäminen.

 

AJANKOHTAISTA

Tuhkarokkotiedote

Oireet

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Ensioireiden jälkeen alkaa ihottuma 3–5 vuorokauden kuluttua. Ihottuma kestää runsaan viikon. Tuhkarokon itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta, mutta itämisaika voi myös vaihdella viikosta kolmeen viikkoon.

Jos oireet ovat lieviä, tuhkarokkoa hoidetaan kotona. Jos epäilet oireiden perusteella saaneesi tuhkarokkotartunnan, jää kotiin ja soita

Maalahden-Korsnäsin terveyskeskukseen arkisin klo 8–16, puh. 06 347 7611 tai

Vaasan keskussairaalaan arkisin klo 16–08 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä, puh. 06 213 1001

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Rokotetta tulisi tarjota yli 1-vuotiaille rokottamattomille henkilöille. THL:n ohjeiden mukaan varhennettuihin rokottamisiin ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa tarvetta. MPR-rokotteen kohdalla on tärkeä muistaa rokotteen vasta-aiheet. Sitä ei saa antaa alle 6 kk ikäisille, immuunipuutteisille potilaille, raskaana oleville eikä henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteesta anafylaktisen reaktion.

Maalahden-Korsnäsin terveyskeskuksessa noudatetaan yleistä rokotusohjelmaa. Lapset rokotetaan 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä. Tartunnalle altistunut voi saada toisen rokoteannoksen aikaistetusti ylimääräisenä suojana, ja 6–12 kuukauden ikäiset vauvat voivat saada ensimmäisen rokoteannoksen aikaisemmin matkan vuoksi.

Tarkista, onko rokotussuojasi kunnossa. Kaksi annosta MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Ennen 1970-lukua syntyneet ovat todennäköisesti sairastaneet tuhkarokon ja saaneet sitä kautta suojan tartunnalta. Jos rokotussuojasi on puutteellinen etkä tiedä, oletko sairastanut tuhkarokon , ota yhteys Maalahden neuvolaan.

Jos haluat varata rokotusajan, ota yhteys Maalahden neuvolaan, puh. 050 592 2380 tai 040 650 8029.

Lisätietoa tuhkarokosta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/tuhkarokko ja https://www.vaasankeskussairaala.fi

Maalahden-Korsnäsin terveyskeskus, johtava lääkäri Lars-Erik Malm

 

Vielä lisätietoa tuhkarokosta:

https://drive.google.com/open?id=1ZdUhx1Pc_RkMhMeL1vJMsY41KKTkj-D6                                                              https://drive.google.com/open?id=1EvYgxNqQX6zkRxpquKhzBlz3_iFEag8O


hvchemsida

 

Päivitetty 28.03.2019 11:06