Jump to content Jump to search
Aktuellt
25.08.2021

Bostadsdrömmen finns på Söderfjärdsbacken

Många drömmer om att få bo granne med skog och mark. Att ta del av pulsen på landsbygden, med idrott, kultur och näringsliv. Med 15 minuter in till stadskärnan. Det låter som en dröm, eller hur? Då är drömmen här för att stanna.

Söderfjärdsbacken i Malax erbjuder nu stora och härliga bostadstomter med en omgivning som andas hållbarhet, upplevelser och en vacker vardag. Tomterna är stora och i dagens läge finns lediga tomter att reservera.

På 15 minuter är du inne i Vasa, på 15 min är du vid Vasa flygplats. Bara på 15 minuter är du ute vid Vasa hamn. Med andra ord ligger det mesta nära.

oversikt soderfjardsbacken
En strategisk satsning av kommunen

I dag är 18 tomter reserverade varav tre har redan hunnit långt i själva byggprocessen. Och flera förfrågningar ramlar in som bäst. Området är färdigt asfalterat och tomterna är byggvänliga.

– Vi har planerat området utgående ifrån anpassning till naturen och kulturmiljön samt hållbara lösningar, säger Monica Asplund vid kommunens tekniska avdelning.

Att bygga ett nytt bostadsområde just här vid Söderfjärdsbacken var ett strategiskt beslut av Malax kommun. Här är det 15 min som gäller åt alla håll.

– Söderfjärdsbacken är en långsiktig investering för Malax, säger Mikko Ollikainen, fullmäktigeordförande i kommunen. På området fanns olika markägare och kommunen har köpt mark an efter. Den vackra naturen och utsikten kombinerat med lugnet bara ett stenkast från all service med ypperliga fritidsmöjligheter är något som värdesätts högt idag.

Malax kommundirektör Jenny Malmsten är nöjd med det unika läge som Söderfjärdsbacken faktiskt har.
– Samtidigt som vi är en landsortskommun så har vi en tydlig närhet till centralorten Vasa, vilket gör att Malax idag kan erbjuda invånare en fin palett av möjligheter, säger Malmsten. Området är en knutpunkt för olika livsstilar: det urbana möter den mera bohema livsstilen och det betyder att vi kan attrahera nya invånare som kan ha olika förväntningar på Malax. Dessutom är det fint att vi med Söderfjärdsbacken kan locka invånare i olika åldrar och i olika livssituationer. Offentlig service finns nära, dels i Yttermalax centrum, dels planerar vi kunna erbjuda småbarnspedagogik på området. Medel för planeringen av ett daghem på Söderfjärdsbacken är reserverade till nästa år och byggstart planeras till 2023.

Får följa med årstidens växlingar
Vid Söderfjärdsbackens område går arbetet framåt med fart. Asfalten har lagts, husgrunder byggs och husplanering på redan reserverade tomter pågår. En ny kommundel växer fram hand i hand med invånare som just nu planerar och så småningom bygger sina drömmar just här.

Ben Tuomela jobbar med husgrunden under sin semester. Ben och hans fru Linda planerar flytta in om ett och ett halvt år. För Tuomelas del är byggprocessen en del av vardagen. Han äger och driver byggfirman Arkitek sedan 2016 och trivs ypperligt både som privatperson och företagare i Malax. Nu bygger han deras eget hus, som kommer att gå i amerikansk stil.
– Malax är en fin kommun att bo i. Vi har nära till allt och själv jobbar jag mycket i Malax men också i närregionen. Det är också lätt att vara företagare i Malax idag. Vi har en aktiv företagarförening med fina nätverk.

Ben

ben2

När det gäller husbygget på Knölsvansvägen är Tuomela inställd på allt det vackra som finns runt omkring.
– Jag tycker om utsikten över Söderfjärden. Här kommer vi att kunna se ut över fälten över en kopp kaffe och njuta av årstidsväxlingarna. Det här lugnet som finns här är något speciellt.

Skogen omringar familjen Kronkvist-Torkko
En liten bit bort från Tuomelas husbygge sjuder också byggivern. Familjen Ida Kronkvist och Jarno Torkko bygger ett enplanshus, som skall stå klar vintern 2022. Ida Kronkvist håller yngsta sonen Einar, sju veckor, i famnen och gungar honom till sömns. Barnen Luka och Neela är med på bygget idag och de är båda förväntansfulla. Det nya huset kommer att bjuda på egna rum åt syskonen, vilket skall bli roligt efter att ha bott rätt litet under byggtiden.
– Fönster och dörrar kommer nästa vecka och inflyttningen blir i mitten av februari om allt går bra.

Ida

Ida2

Byggarbetet är igång och tempot är högt. Drömmen om nästa sommar är stark redan nu.

– Då handlar det säkert om gårdsarbete! Vi bygger ganska enkelt och satsar på lösningar som är funktionella för familjen. De två äldsta barnen går i skola i Vasa och avståndet från Söderfjärdsbacken till stan är kort. Det är skönt för hela familjen! I nya huset har alla barn egna rum. Det var en prioritet för oss.

Snart inflyttning!
Johannes och Sini Vierola bygger hus mitt emot Kronkvist-Torkko. Och även här går det undan. Redan i höst kommer huset att vara inflyttningsklart och familjen ser fram emot att få njuta av den utsikt som tomten bjuder på. Johannes jobbar i Runsor och har en kort jobbresa, medan Sini jobbar som lärare i Laihela. Barnen Viljami och Elmeri är tre respektive sex år gamla och snart utökas syskonskaran med en liten till.

Johannes4
– Vi gillar utsikten mot Söderfjärden. Vi bor också nu i Malax men har tidigare bott i Smedsby, berättar Johannes Vierola.

– Området är fint, men det är klart att också det faktum att mina svärföräldrar bor i Åminne gjorde valet av Malax som bostadsort lätt, säger Sini.

– Nästa sommar lär vi ha händerna fulla med jobb här på tomten, det ser vi fram emot!


Mera information och blankett för ansökan om tomt.

Kontakt för mera information och reservering av tomt:
Avdelningen för teknik, infrastruktur och miljö
Kanslisekreterare Monica Asplund
Tfn 050 401 2405
monica.asplund@malax.fi


Gå till "Aktuellt"