Ajankohtaista
20.05.2020

Maalahden kunnan koronavirustiedote

Tiedote päivitetty 20.5.2020
Maalahden kunnan johto seuraa koronavirustilannetta ja sen leviämistä ja ryhtyy toimenpiteisiin leviämisen ehkäisemiseksi. Tavoitteena on hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Maalahden kunnan johtoryhmä tapaa jatkuvasti, ja tiedotetta päivitetään aina uusiin toimenpiteisiin ryhdyttäessä.

Koulut palaavat lähiopetukseen
Varhaiskasvatuksessa olevat lapset ja perusopetuksessa olevat oppilaat palaavat lähiopetukseen torstaina 14.5. Hallitus päätti 29.4. purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitukset. Epidemiologisen arvion perusteella valmiuslain soveltamisasetuksen jatkamiselle ei ole perusteita ja kouluun on turvallista palata. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoivat 4.5. ohjeet opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille.

Kunta helpottaa edelleen varhaiskasvatuksen ja aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja
Suomen hallituksen suosituksen mukaisesti Maalahden kunta myöntää helpotuksia varhaiskasvatusmaksuihin, jos lasta hoidetaan kotona koronavirustilanteen vuoksi. (Tämä koskee myös esioppilaita.)

Kotona hoidettavilta lapsilta ei peritä varhaiskasvatusmaksua ajalta 14.4.–13.5.2020. Maksua peritään kuitenkin niiltä päiviltä, kun lapsi käyttää varhaiskasvatusta.

On tärkeää, että huoltajat ilmoittavat poissaoloista mahdollisimman pian Päikyssä niiden ohjeiden mukaisesti, jotka lähetetään Päikyn kautta 3.4.2020.

Perheen maksu koululaisen aamu- ja iltapäivätoiminnasta on huhti- ja toukokuussa 50 % lapsen normaalista kuukausimaksusta, jos lapsi ei osallistu toimintaan 14.4.–13.5.2020. Muissa tapauksissa peritään normaali maksu. (Tämä tarkoittaa, että huhtikuulta ei peritä maksua, jos lapsi ei osallistu lainkaan toimintaan, sillä aiempi maksutiedote on voimassa 13.4.2020 saakka.) Jos haluatte lopettaa aamu- ja iltapäivätoiminnan, teidän on tehtävä kirjallinen irtisanoutuminen. Irtisanoutumislomake on kunnan verkkosivustolla.

Kirjastot avataan jälleen 1.6.
Kirjastojen normaali toiminta alkaa jälleen 1.6. Varattua aineistoa voi kuitenkin hakea kirjastoista jo nyt ajanvarausjärjestelmällä. Katso lisätiedot täällä.

Kansalaisopisto ja vapaa-ajan toiminta
Maalahden-Korsnäsin kansalaisopisto on perunut kurssitoimintansa kevään osalta.

Nuorisotoiminta Sockenilla on peruttu toistaiseksi. Kunnan uintiajat Övermalaxin uimahallissa on peruttu. Myös Power Clubin kouluissa iltaisin järjestettävä toiminta on peruttu.

Myös muut tapahtumat, kuten Maalahden kunnan järjestämät suuret tiedotuskokoukset, perutaan tai siirretään pidettäväksi myöhemmin.

Maalahden kunnan kiinteistöt avataan asteittain 1.6.2020 alkaen
Hallituksen suositusten ja aluehallintoviraston päätöksen mukaan alle 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat sallittuja 1.6. alkaen. Maalahden kunnan kiinteistöjä voi varata käyttöönsä jälleen 1.6. Tämä koskee myös kunnantalon kokoustiloja, vaikka kunnantalon ovet pysyvät suljettuina 2.8. saakka. Koulujen tilavarauksia tehdään toistaiseksi ainoastaan tapauskohtaisesti harkiten. Myös esimerkiksi Pixne-hallin kuntosali avataan jälleen 1.6.

Sosiaali- ja terveydenhuolto
Lue lisää: Koronaviruspandemiasta johtuvat toimenpiteet Maalahden-Korsnäsin terveyskeskuksessa 23.3.–13.5.2020

Vanhainkotien, vammaispalvelun asumisyksiköiden ja akuutti- ja kuntoutusosaston ovet on suljettu 13.3.2020. Käymistä tulee välttää sen riskin minimoimiseksi, että riskiryhmät altistuvat tartunnalle. Mahdollisista poikkeuskäynneistä sovitaan hoitohenkilöstön kanssa etukäteen.

Soita ja sovi uusi aika ei-kiireisille hammaslääkärikäynneille, jos vilustut tai saat muita flunssaoireita. Näin vältytään siltä, että muut asiakkaat tai henkilöstö altistuvat tartunnalle. On tärkeää, että myös henkilöstö pysyy terveenä nyt, kun terveydenhuoltoon kohdistuva paine on suuri. Kansalaisten tulee olla harkitsevia ja erityisen varovaisia ollessaan tekemisissä erityisesti riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kanssa. Riskiryhmiin kuuluvat vanhukset ja perussairaat.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita ensin terveyskeskukseen niin saat ohjeet hoitoon hakeutumisesta, puh. 06 347 7611.
Aukioloaikojen ulkopuolella: soita keskussairaalan päivystyspoliklinikalle 06 213 1001.

Maalahden-Korsnäsin terveyskeskus noudattaa Vaasan keskussairaalan ohjeita, katso linkki alla.
Vaasan keskussairaalan koronavirus-tiedote ja ohjeet
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirus-tiedote

Koronavirustartuntaa tai siihen altistumista epäillessä ei pidä soittaa hätänumeroon 112. Hoito-ohjeita saa valtakunnallisesta neuvontanumerosta 0295 535 535.

Maalahti soittaa 75 vuotta täyttäneille asukkailleen
Maalahden kunta ottaa viikko 18 alkaen puhelimitse yhteyttä kaikkiin kotona asuviin 75 vuotta täyttäneisiin kuntalaisiin.

Puheluilla halutaan kysyä kuntalaisten vointia ja varmistaa, että ikäihmiset saavat tarvitsemansa avun poikkeusolojen aikana. Puhelun aikana kunta voi antaa ohjeita käytännön asioista. Kunta kertoo vaihtoehtoisista tavoista saada kotiin kaupasta ruokaa ja apteekista lääkkeitä, jos ikäihmisten omaisilla tai naapureilla ei ole mahdollisuutta auttaa.

Kunta haluaa myös varmistaa, että kaikki tietävät, miten toimia sairastuessaan ja miten välttää koronavirukselle altistumista.

Kunnan puhelut tulevat numerosta, joka alkaa 06 3477 xxx.

Matkat ja töihin/kouluun palaaminen
Ulkoministeriön suosituksen mukaan kaikkea matkustamista tulee välttää, niin yksityisiä kuin työmatkojakin.

Etätyöskentely
Kunnan henkilöstöä kehotetaan etätyöskentelemään mahdollisuuksien mukaan tavallista enemmän.

Vesihuolto
Kunnan vesi- ja viemärilaitoksilla on vierailukielto. Vesihuoltolaitoksen kanslia ei ota vastaan vierailijoita, yhteydenotot ainoastaan puhelimitse tai sähköpostitse.

Kaikki vesi- ja viemärilaitoksemme ja suurin osa pumppaamoista ovat kaukovalvottuja ja -ohjattuja. Tämä helpottaa vesihuollon toimintaa, jos henkilöstö sairastuu. Kaikissa vesilaitoksissamme on generaattorit sähkönsaantia varten.

Kuten aiemmin, vesihuoltolaitos ilmoittaa mahdollisista vedenjakelun häiriöistä kunnan verkkosivustolla.

Hallinto
Kunnantalon ovet ovat suljettuina 3.8.2020 saakka.

Monet Maalahden kunnan kansliatyöntekijöistä työskentelevät tällä hetkellä etänä, joten jos sinulla on asiaa kunnantalolle, ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostitse, etunimi.sukunimi@malax.fi.

Puhelinvaihde puh. 06 347 7111, 06 347 7611 on auki tavalliseen tapaan klo 8.00–16.00.

Jos sinulla on valmiiksi täytettyjä lomakkeita asiointipisteelle, jätä ne kunnantalon pääsisäänkäynnillä olevaan postilaatikkoon.

Kunnan päättävät toimielimet kokoontuvat tarvittaessa. Jokaisen suunnitellun kokouksen toteutuminen ja se, pidetäänkö kokous fyysisesti vai etänä, arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kunnan johto selvittää, mitä jatkotoimenpiteitä tarvitaan. Johto seuraa tilannetta, ja ohjeita päivitetään jatkuvasti.

Toimialat valmistelevat, miten toiminta keskitetään ja järjestetään uudelleen tarvittaessa.


Maalahden kunnan johtoryhmä
12.5.2020


Siirry "Ajankohtaista"-sivulle